top of page
  • Foto van schrijverAnniek

Het belang van bloembollen in de tuin



Voorjaarsbollen in een gazon
Voorjaarsbollen in een gazon

Zo leuk als de eerste bloembollen in de tuin hun kopjes boven de grond uitsteken. Dan weet je dat de lente in aantocht is. Bloembollen vrolijken niet alleen je tuin op maar spelen ook een belangrijke rol voor de natuur in je tuin en de directe omgeving. Met de juiste bloembollen kan jouw tuin een plek vol leven worden.


Waarom zou je bloembollen planten?

Naast dat bloembollen je tuin mooier maken met hun bloemen zijn er meer redenen om ze te planten.

  • Goed voor de natuur: Bloembollen trekken bijen en vlinders aan, die belangrijk zijn voor de natuur.

  • Vroege bloemen: Veel bloembolsoorten bloeien al vroeg in het voorjaar, als er nog weinig andere bloemen zijn. Ze bieden zo het broodnodige voedsel aan de vroege insecten (zoals hommels). Zo maak je de bloeiboog in je tuin langer en daarom nemen we bloembollen graag mee in een beplantingsplan.

  • Makkelijk: De meeste bloembollen zijn makkelijk te verzorgen, komen elk jaar weer terug. Sommige bloembollen breiden zich zelfs wat uit. Dat noemen we bloembollen die 'verwilderen'. Voorbeelden van verwilderende bloembollen zijn krokus, narcis en het sneeuwklokje.


Blauwe druifjes in een stadstuin
Blauwe druifjes in een stadstuin

Welke bloembollen kies je?

Natuurlijk plant je de bloembollen in de tuin waarvan je de bloemen zelf mooi vindt. Hieronder noemen we soorten die de meeste waarde aan je tuin toevoegen en die makkelijk te onderhouden zijn. Je kunt deze bloembollen namelijk in de grond laten zitten en ze breiden zich elk jaar een beetje uit.

  • Sneeuwklokjes: Deze bollen bloeien als eerste in het voorjaar en lichten donkere plekken op met hun witte bloemen. Ze komen elk jaar weer terug en breiden zich langzaam uit. Worden het er teveel? Je kunt ze na de bloei splitsen en ze op een ander mooi plekje zetten, of natuurlijk uitdelen aan andere groenliefhebbers!

  • Akonieten: Bloeien net als sneeuwklokjes heel vroeg in het jaar en vrolijken je grauwe voorjaarstuin echt op met hun gele bloem en groene blad. Breiden zich elk jaar een beetje uit.

  • Narcissen: Komen in heel veel soorten en kleurschakeringen. Bloeien vroeg, zijn makkelijk te verzorgen en komen elk jaar terug.

  • Krokussen: Ideaal voor vroeg in het seizoen en vormen een mooi tapijtje in de border. Leuk om de gele en paarse krokussen te combineren. Je kunt krokussen ook in je gazon planten. Maai je gazon dan pas nadat de bladeren geel zijn geworden, zodat de bollen volgend jaar weer terugkomen. Via 't blad doen ze namelijk energie op voor volgend jaar.

  • Blauwe druifjes: Blauwe druifjes bloeien vroeg, zijn net als narcissen makkelijk te verzorgen en komen elk jaar terug. Ze blijven wel relatief klein, dus zet ze duidelijk zichtbaar in de border of het gras.

  • Botanische tulpjes: Prachtige kleine tulpjes in mooie kleuren. In tegenstelling tot de gewone tulp kun je de bollen van de botanische tulp gewoon in de grond laten zitten. Ze komen dan elk jaar terug.

  • Lenteklokjes: De grote broer (of zus) van het sneeuwklokje die wat later in het voorjaar bloeit. Breidt zich ook langzaam uit (verwilderen) en komen elk jaar terug.

  • Alliums: Alliumbollen, ook wel sieruien genoemd, hebben mooie bolvormige bloemen die in de late lente of vroege zomer bloeien. Op de bloemen komen massa's insecten af en ook na de bloei vormen de bloemhoofden nog een mooi silhouet. Je kunt ze dus gerust laten staan.


Waar koop je biologische bloembollen?

Zoals gezegd zijn bloembollen een belangrijke bron van nectar in het vroege voorjaar voor vroege insecten zoals hommels. Die insecten help je echter alleen als je bollen koopt die biologisch zijn gekweekt. Gelukkig zijn er steeds meer bloembollentelers die geen giftige bestrijdingsmiddelen meer gebruiken. Je kunt biologische bloembollen kopen bij:

  • Online shops zoals Naturalbulbs.nl, Sterkebollen.nl, Bloemoloog.nl, Biologischebloembollen.nl, Bio-Kultura.nl en Sprinklr.co.

  • Tuincentra. Let er dan wel op dat op het etiket staat dat het gaat om biologische bloembollen. Op het etiket staat dan altijd de Skal-certificering, te herkennen aan het groene logo in de vorm van een blad. 'Biologisch' is een beschermde term, dus zonder Skal certificering mogen bloembollen geen biologische bollen worden genoemd.

  • Via de ecologische vereniging VELT kun je als lid ieder jaar met korting een bestelling biologische bloembollen plaatsen.

  • Misschien heb je een lokale bloembollenkweker bij je in de buurt zitten? Check nog wel even of de bollen biologisch zijn geteeld.


Tot slot: hoe verzorg je bloembollen?

Bovengenoemde bloembollen zijn zeer gemakkelijk in de verzorging. Nadat je ze hebt geplant hoef je er eigenlijk niet meer naar om te kijken. Toch geven we je graag nog wat tips voor bijvoorbeeld het planten van de bloembollen.

  • Planten: Plant bloembollen drie keer zo diep als ze hoog zijn, en zet ze niet te dicht op elkaar. De bovengenoemde voorjaarsbollen plant je in de herfst (september - november).

  • Standplaats: De meeste bloembollen houden van een zonnige plek en goed doorlatende grond. Tuinier je op kleigrond? Dan kan het helpen om wat zand door je aarde te mengen of je plantgat te vullen met wat zand. Zo voorkom je dat de bollen wegrotten in de nattigheid. Bloembollen planten in potten kan natuurlijk ook! ZOrg dan wel dat er een gat onderin de pot zit, zodat overtollig water kan weglopen.

  • Water geven: Geef de bollen direct na het planten water. Daarna doet de regen de rest.

  • Onderhoud: Laat het blad van uitgebloeide bollen staan tot het helemaal geel is, zodat ze energie in de bol opslaan voor volgend jaar. Als je bollen met veel blad (Blauwe druifjes, Narcissen, Lenteklokjes en Alliums) niet helemaal vooraan in een border zet maar tussen andere planten dan valt het gele blad wat minder op. Heb je krokussen in je gazon geplant? Wacht dan nog heel even met maaien nadat ze zijn uitgebloeid.


Ook al is het voorjaar nog ver weg, September is dé tijd om je bloembollen te kopen en te planten. De keuze is dan ook het grootst in deze maanden. Ook leuk om te doen: een biologische bloembollenmix als cadeau geven aan familie en vrienden!

Veel plezier met shoppen, planten en alle mooie bloembollen in je tuin in het voorjaar!

15 weergaven

Comments


bottom of page